Emziren anneler beslenmede bilinçsiz kısıtlamaya gitmemeli

Beslenme, anne sütünün kalitesini etkiliyor!

Anne sütünün öbür sütlere nazaran daha az protein ve mineral içermesiyle bebeğin böbreklerini yormadığını kaydeden uzmanlar, anne sütü içeriğindeki proteinin tabiattaki en kaliteli protein olduğunu belirtiyor. Emzirme periyodunun kıymetini vurgulayan uzmanlar, annenin beslenmesinin sütün de kalitesini etkilediğini söz ediyor. Emzirme devrinde anne beslenmesinde çeşitliliğin kıymetli olduğunun altını çizen uzmanlar, bu devirde doğum kilolarının verilmesi için bilinçsiz kısıtlamalara gidilmesinin sakıncalı olduğunu da kaydediyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı Öğretim Vazifelisi Funda Tuncer, emzirme periyodunda beslenmenin bebek ve anne sıhhati üzerindeki tesirlerine ait değerlendirmede bulundu.

Beslenme uzmanı Funda Tuncer, anne sütünün bebeğin muhtaçlıkları doğrultusunda üretilen, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimine yardımcı olan, sağlam, ekonomik, doğal ve eşi bulunmaz bir beslenme usulü olduğunu söyledi. Tuncer, buna ek olarak emzirmenin, anne ile bebeğin ortasındaki sevgi bağının gelişimini sağladığını söz ederek bu bağın gelişiminin bebeğin ve annenin ruhsal sıhhatine da yararlı olduğunu tabir etti.

Anne sütü, en kaliteli proteini içeriyor

Anne sütünün başka sütlere nazaran daha az protein ve mineral içermesiyle bebeğin böbreklerini yormadığını kaydeden Tuncer, “Bunun yanı sıra anne sütü içeriğindeki protein tabiattaki en kaliteli proteindir ve mineralleri öteki sütlere oranla daha az içermesine karşın bu minerallerin emilimine yardımcı olacak proteinlerle bebeğin tüm gereksinimleri karşılanır. Bu nedenle Dünya Sıhhat Örgütü birinci 6 ay sırf anne sütü alımını ve daha sonra ek besinlerle birlikte 2 yaşına kadar emzirmeyi önermektedir.” dedi.

Emzirme periyodunda yetersiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatır

Emzirme periyodunda annenin beslenmesinin sütün kalitesini ve annenin sıhhatini etkilediğini belirten Beslenme uzmanı Funda Tuncer, “Buna ek olarak bebeğin ülkü halde gelişiminin devamı için de beslenmenin kâfi ve istikrarlı olması kıymetlidir. Emzirme devrinde yetersiz beslenme annenin bedeninde bulunan depoların tükenmesine, kendini yorgun hissetmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.” diye konuştu.

Düzenli emzirme denemeleri sütü artırır

Emzirmenin başlangıcı ile sağlıklı emzirmenin, doğum formuna, sayısına, hormonal ve duygusal değişimlere nazaran farklılık gösterdiiğini kaydeden Beslenme uzmanı Funda Tuncer, “Emzirmenin en kısa müddette gerçekleşmesi için annenin bebeğini mümkün olan en kısa müddette emzirmesi gerekmektedir. Böylelikle annenin süt salgılamasını sağlayan oksitosin ve prolaktin hormonları üretilecek ve süt salınımı uyarılacaktır. Tertipli emzirme denemeleri ile süt, 3-4 günde kâfi ölçüde gelmeye başlamaktadır. Emzirme süt salınımının en güçlü uyaranıdır. Bu nedenle anne bebeğini ne kadar çok emzirirse süt salınımı da o kadar çok olacaktır. Anne sütünün yeterliliği bebeğin yaşına uygun ölçüde idrar yapması ve dışkılaması ile yaşına uygun ölçüde tartı kazanmasından anlaşılmaktadır. Bu nedenle anneler sütün yetersizliği konusunda telaş etmemeli ve anne sütün kâfi ölçüde gelebileceğine inanmalıdır.”diye konuştu.

Bu devirde kilo vermeye çalışmak hatalı

Emzirme devrinde annelerin yaptığı en büyük yanlışlardan birinin besin çeşitliliğine değer vermemesi olduğunu vurgulayan Funda Tuncer, “Genellikle annelerin zerzevat ve meyve tüketimi ihmal ettiği bildirilmektedir. Buna ek olarak doğum sonrası tartı kaybını hızlandırmak için bilinçsizce güç alımını kısıtlamaktadır. Bu durum annelerin bütün besin ögelerinden kâfi ölçüde almamasına ve bedeninde besin ögesi dengesizliklerine yol açmaktadır.” ikazında bulundu.

Anne sütü için beslenme istikrarlı olmalı

Beslenmenin bilhassa anne sütünün yağ kompozisyonu ile vitamin ve mineral içeriğini etkilediğine dikkat çeken Funda Tuncer, “Bu nedenle günlük beslenmede tüm besin kümelerine yer vermeye itina gösterilmelidir. Emzirme devrinde annenin besin tercihlerinin, ek besinlere başladığında bebeklerin besin tercihlerini etkilediği bildirilmektedir. Bu nedenle bebeğin hayatının ilerleyen devirlerinde sıhhatinin belirleyicisi olan beslenme alışkanlıklarının gelişimi için annenin sağlıklı besin tercihleri yapması değerlidir.”diye konuştu.

Beslenmelerinde nelere dikkat etmelidir?

Beslenme uzmanı Funda Tuncer, emzirme periyodunda annenin artan güç ve besin ögesi ihtiyaçlarının karşılanması ve kaliteli süt üretiminin sağlanması için kâfi ve istikrarlı beslenmenin gerekli olduğunu vurgulayarak dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

* Bilhassa bu periyotta tüm besin ögelerine ihtiyacının arttığı göz önüne alınarak besin çeşitliliğine kıymet verilmesi gerekmektedir.

* Süt üretimi nedeniyle günlük güç ihtiyacında ortalama 500 kkal artış meydana gelir. Lakin emzirme devrinde güç gereksinmesi annenin doğum sonrası beden yüküne ve süt üretiminin yoğunluğuna nazaran belirlenmelidir. Bunun yanı sıra birinci 6 aylık devirde çok düşük güçlü beslenme programları yetersiz ve istikrarsız beslenmeye neden olabileceğinden uygulanmamalıdır.

* Gücün artışıyla birlikte protein ihtiyacında de artış meydana gelmektedir. Bu gereksinme karşılanmadığı takdirde anne dokularındaki protein ölçüsü azalmakta ve bu durum anne sıhhatini bozabilmektedir. Bu nedenle protein bakımından güçlü olan süt ve süt eserleri, tavuk balık ve kırmızı et üzere hayvansal protein kaynakları ile birlikte kuru baklagiller ve yağlı tohumlar üzere bitkisel protein kaynaklarından da yararlanılmalıdır.

* Emzirme devrinde annelerin karbonhidrat ihtiyaçlarında artış olmamaktadır. Kâfi ve istikrarlı beslenme için tüketmeleri gereken karbonhidrat kaynaklarının hem besin ögesi çeşitliliği sağlanması hem de vitamin ve mineral ihtiyaçları dahil öbür besin ögelerinin karşılanması için meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıllar üzere kompleks karbonhidratlardan sağlanması gerekmektedir. Buna ek olarak bilhassa kolay şekerlerin tüketiminin sınırlanmalıdır.

Haftada iki kere balık tüketilmeli

*Doymuş ve çoklu doymamış yağ asitleri anne sütünün içeriğinde bulunan temel yağlardandır. Emzirme devrinde alınan çoklu doymamış yağ asitleri anne sütünde de bu faydalı yağların ölçüsünü arttırmaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin beyin gelişiminde kıymetli rol oynayan omega-3 yağ asitlerini de ihmal edilmemelidir. Annelerin omega-3 yağ asidi ihtiyaçlarının karşılanması için haftada en az 2 kere balık tüketmeleri gerekmektedir. Fakat emziren bayanlar balık ve kabuklu deniz eserlerini tüketirken bu besinlerin cıva içeriği nedeniyle dikkatli olmaları gerekmektedir.

* Anne sütünün vitamin ve mineral ölçüsünün en tesirli belirleyicisi annenin beslenmesidir. Emzirme devrinde vitamin ve mineral ihtiyacının birçoğunda artış meydana gelmektedir. Bilhassa emzirme periyodunda artan A ve E vitaminleri, B1, B6 ve B12 vitaminleri, C vitamini, iyot, kalsiyum ve demir ihtiyaçlarına yönelik kâfi ölçüde vitamin ve mineral alımına dikkat edilmelidir.

* Emzirme periyodunda annenin sıvı ihtiyacı de artış göstermektedir. Bu devirde salgılanan süt ölçüsü için önerilen sıvı tüketimi 2,5-3 litredir. Anne sütünün devamlılığı için annenin susuz kalmaması, emzirirken yanında kesinlikle su bulundurması gerekmektedir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir